Please enter a search term:

  • Építőipar

    A digitális eszközök fenntarthatóan megváltoztatják vállalkozását, és hamarosan nélkülözhetetlenné válnak. A B2B és B2C speciális funkciókkal rendelkező e-kereskedelmi platformoktól kezdve a csatlakoztatott eszközökön (IoT) és az AI-n át a virtuális és kiterjesztett valóságig - lépjen kapcsolatba velünk.

    Fedezze fel most!

Építőipar

Németországban az építőipar a termelés és a foglalkoztatás szempontjából kulcsfontosságú ágazat, megelőzve a klasszikus német ipari ágazatokat, a gépgyártást és a vegyipar és gyógyszeripar.

Svájcban is hagyományosan erős az építőipar. az építőipar 2022-ben a bruttó hazai termék 10-15 százalékát adja majd. Ami azonban mindkét országban közös, az a vonakodás a digitalizációba való beruházástól. Különösen a kisvállalkozások hajlamosak szkeptikusak lenni. Svájcban a kkv-k 40 százaléka mondta azt, hogy a következő egy-négy évben kevesebb vagy legfeljebb ugyanannyi pénzt fektetne a digitalizációba. Németországban az adatok csak valamivel jobbak.

A Német Építőipari Főszövetség azonban "szemléletváltást" lát: a vállalatok hozzáállása változik, mert a közeljövő épületei és infrastruktúrái egyre összetettebbé válnak, és egyre több technikai know-how mellett sokkal szorosabb együttműködést igényelnek minden szereplő részéről, valamint a modern vizualizációk, adatfeldolgozások és számítások technikai feltételeit.

Összességében a digitalizáció az építőiparban számos lehetőséget kínál a folyamatok optimalizálására, a költségek csökkentésére és a hatékonyság növelésére. Ebben az összefüggésben fontos, hogy a vállalatok intenzíven foglalkozzanak a lehetőségekkel és kihívásokkal, és célzottan beruházzanak a megfelelő technológiákba és megoldásokba.


Megoldások az építőipar digitalizálásához

Az építőipar köztudottan a gazdaság egyik legnagyobb és legfontosabb ágazata, de gyakran még mindig hagyományos módszereket és folyamatokat alkalmaz. A digitális átalakulás azonban jelentős előnyökkel járhat, különösen a hatékonyság, a költségcsökkentés és a projektvégrehajtás javítása terén.

A következőkben az építőiparban történő digitalizáció megoldásait, megvalósítási lehetőségeit és alkalmazási példáit mutatjuk be:


A digitalizáció alkalmazási területei az építőiparban


Az IoT-érzékelők és más technológiák felhasználhatók az épületek megfigyelésére és az épületek állapotára és használatára vonatkozó adatok gyűjtésére. Ez segít a lehetséges problémák korai felismerésében és orvoslásában, valamint az épülethasználat hatékonyságának optimalizálásában. Az épületek karbantartása és karbantartása is javítható a digitális megoldások használatával.

Gyakorlati példák

Viessmann fűtéstechnikai gyártó:

A fűtéstechnikai gyártó a "Viessmann Vitoconnect" IoT platformra támaszkodik, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egy alkalmazáson keresztül vezéreljék és felügyeljék fűtési rendszereiket. Az ügyfélszolgálat a platformon keresztül távolról is hozzáférhet a fűtőberendezésekhez, hogy karbantartási munkálatokat végezzenek, vagy elhárítsák a problémákat. Ez időt és költségeket takarít meg az ügyfelek és a vállalatok számára egyaránt.

Max Bögl építőipari vállalat:

A Max Bögl a digitális megoldásokra támaszkodik a létesítménygazdálkodásban, és IoT-érzékelőkkel és más technológiákkal felügyeli épületeit és létesítményeit.


Az építési projektek gyakran nagyon összetettek, és sok különböző szakma és vállalat vesz részt bennük. A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó együttműködés és kommunikáció. Ebben fontos szerepet játszhatnak a digitális platformok és megoldások, például az együttműködést és a kommunikációt megkönnyítő együttműködési eszközök.

Gyakorlati példa a digitális megoldások használatára az építőipari együttműködés javítása érdekében

RIB Software:

A vállalat felhőalapú platformot kínál "MTWO" néven, amely egy központi rendszerben egyesíti az építési projekt összes releváns adatát és információját. Az MTWO használatával a projekt minden résztvevője bármikor hozzáférhet minden fontos információhoz, javíthatja az együttműködést és növelheti a hatékonyságot.


A digitális érzékelőket és az IoT (Internet of Things) technológiákat gyakran használják a fontos adatok valós idejű gyűjtésére és értékelésére. Ez lehetővé teszi az építési projektek hatékonyabb irányítását, valamint a potenciális problémák és kockázatok korai szakaszban történő felismerését és orvoslását.

Gyakorlati példa

A Trimble vállalat számos olyan megoldást és technológiát kínál, amelyek lehetővé teszik az építési projektek hatékonyabb és költséghatékonyabb irányítását. Ebben fontos szerepet játszanak az érzékelők és a hálózatba kapcsolt eszközök is, amelyek lehetővé teszik az adatok gyűjtését és valós idejű kiértékelését.


Az építési folyamatok digitalizálása önmagában is számos lehetőséget kínál az optimalizálásra. Itt például a digitális tervezőeszközök és szoftverek segítségével gyorsan és hatékonyan készíthetők el az építési tervek. A 3D nyomtatás és a robotika területén is vannak már első alkalmazások az építőiparban, amelyek lehetővé teszik az alkatrészek gyors és költséghatékony gyártását.


A fent említett alkalmazási területeken kívül az építőiparban a digitalizációnak számos más lehetősége is van. A digitális megoldások például az anyagbeszerzés, -kezelés és -feldolgozás területén is alkalmazhatók. A virtuális és kiterjesztett valóság technológiák használata az építési projektek vizualizálására és az építési folyamatok szimulálására szintén egyre fontosabbá válik.


Következtetés

Összességében elmondható, hogy a digitalizáció az építőiparban már nagy előrelépést tett, és továbbra is számos lehetőséget kínál. A digitális megoldások és technológiák alkalmazásával a vállalatok optimalizálhatják folyamataikat, csökkenthetik költségeiket és növelhetik versenyképességüket. Ebben az összefüggésben fontos, hogy a vállalatok intenzíven foglalkozzanak a lehetőségekkel és kihívásokkal, és célzottan fektessenek be a megfelelő technológiákba és megoldásokba. Csak így élvezhetik a digitalizáció előnyeit és maradhatnak versenyképesek.